Next project

Wat.
Studio project
Waar.
Hattasingel Rotterdam
Wanneer.
Februari
Juli
2024
Samen alleen

Vaak wordt er van stad tot stoel ontworpen maar bij deze studio werd dit principe omgedraaid: van stoel tot stad. Vanuit de activiteit moest er ruimte gemaakt worden die de betreffende activiteit subliem faciliteert.
Prijs.
Shortlist studenten
Maaskantprijs
Stap 1 - Interviews
Als eerste werden twee bewoners geïnterviewd die momenteel in een jaren 90 woningen wonen aan de Hattasingel. Parralel aan het interview werd de jaren 90 woning geanalyseerd. Het interview werd vervolgens naast de analyse gehouden om zo te kijken of de architectuur aansluit op het gebruik. Uit het interview en de analyses kan worden geconcludeerd dat de bewoner de woning eigen probeert te maken. Dat eigen maken gebeurde door de architectuur te veranderen. Je zou kunnen zeggen dat de gebruiker vrijheid zoekt in de dogma van de architect.

Stap 4 - Samenbrengen van de fragmenten
Als iets vanzelfsprekend wordt, dan wordt er niet meer nagedacht. Bij alleenstaande wordt vaak meteen gegrepen naar het delen van functies. Een alleenstaande kan immers prima de keuken delen, of de badkamer, het is bijna al vanzelfsprekend: alleenstaande = functies delen. Maar is dit subliem? Nee, natuurlijk niet. De conclusie uit het interview is feitelijk: 'Eigen maken', maar wat wil je eigen maken? Heel simpel jouw eigen woning. Een eigen plek waar jij zelf bepaald hoe vies de keuken is of wanneer je wil douchen. Een plek dat van jouw is zodat je dat eigen kan maken. Die vanzelfsprekendheid van alleenstaande = functie delen is niet onterecht. Vereenzaming speelt in de doelgroep een enorme rol. Maar de oplossing is niet dwangmatig functie delen. De oplossing zit in de keuze om alleen te zijn of juist samen.

4A - Jouw bubbel
Uiteindelijk heb ik vier bellen gemaakt, voor elke persoon een eigen bubbel. Met daarin de sublieme fragmenten zonde concessies. Een eigen bubbel waar jij kan bepalen hoe vies de keuken is of wanneer je wilt douchen. Met in de bubbel een voorhuis en een achterhuis. Het voorhuis is om bezoek te ontvangen tot zes personen en het achterhuis is meer privé.

4b - De tussenruimte
De ruimte om de bellen wordt de gemeenschappelijke ruimte. Denk aan de wasserette, de fietsenstalling of de kroeg, moestuin of dakterras. Maar ook vier werkbellen die in de gemeenschappelijke ruimte hangen. Een bel waar een bureau en een kast staat met uitzicht over de moestuin. Met buiten de bel de printer en de koffiezet apparaat. Hierdoor kan je alleen werken en samen koffie drinken. Splitlevel en glazen trappen moeten er voor zorgen dat er een fysieke en een visuele verbinding is tussen de verschillende niveaus in de gemeenschappelijke ruimte.


Beoordeling Studenten Maaskantprijs
De jury ziet een intrigerend woonexperiment dat tegelijkertijd speculatief en realistisch van aard is. Samen Alleen levert een eigengereide bijdrage aan het huidige woondebat dat draait om aantallen woningen, woonkosten en betaalbare vierkante meters. Zelf schroeft Clerks in zijn project niet alleen het aantal vierkante meters maar zelfs het aantal kubieke meters terug tot de kleinst mogelijk woonvorm. Daarbij laat hij zich niets gelegen liggen aan wetten en praktische bezwaren maar let hij wel op comfort in fysieke en psychologische zin. Waar eindigt knus en begint benauwend, hoort de jury hem bijna denken De zoektocht naar de kleinste schaal voor optimaal wooncomfort eindigt in het project Samen Alleen in een serie retro-futuristische woonpods. Voorzien van afvoerschachten voor vuilnis en vuil wasgoed zijn ze als organen gepositioneerd in een woonlandschap met collectieve voorzieningen zoals een werkruimte, moestuin, kroeg en wasserette. De rechttoe rechtaan vormgegeven buitengevels vormen een raadselachtig contrast met de binnenwereld. Dit was voor de jury ook reden om het beoogde adres op te zoeken: een Rotterdamse jaren negentig wijk waar dit woongebouw zich met zijn onopvallende gevels moeiteloos zou voegen…ware het niet voor de maatvoering die opzettelijk en niet zonder humor alle perken te buiten gaat. Behalve een brede grijns levert dit project ook inspiratie op, ondersteund door een fijne collageachtige tekenstijl. De jury gaf het project een plek op de shortlist